Vroege Vogels

Klacht tegen Rabobank om palmoliebedrijf

  •  
30-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Palmolie.jpg
Milieudefensie en Friends of the Earth Europe hebben vandaag een klacht ingediend bij de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) tegen de Rabobank. De klacht draait om meerdere leningen van de Rabobank aan het Indonesische palmoliebedrijf Bumitama (BGA).  Het bedrijf beheert een illegale plantage en heeft zich daarnaast schuldig gemaakt aan ontbossing. Dat druist niet alleen in tegen het eigen duurzaamheidsbeleid van de Rabobank maar ook tegen de richtlijnen van de OESO. Als de klacht gegrond wordt verklaard kan dat vervelende gevolgen hebben voor de Rabobank. Bedrijven waartegen een OESO klacht loopt kunnen worden uitgesloten van handelsmissies, subsidies en overheidsondersteuning in het buitenland.
Wat eisen Milieudefensie en Friends of The Earth?
In de klacht eisen Milieudefensie en Friends of The Earth Europe meer transparantie van de Rabobank. De bank moet duidelijk maken welke stappen zij precies heeft ondernomen om te zorgen dat Bumitama zich aan de regels houdt. Daarnaast willen beide organisaties dat de Rabobank haar relatie met Bumitama stopzet of bevriest totdat het palmoliebedrijf alle klachten heeft opgelost.
Klachten over Bumitama
Rabobank eist van haar klanten in de palmoliesector lidmaatschap en naleving van de RSPO (Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie). Bumitama staat bekend als een bedrijf dat meerdere malen verantwoordelijk is geweest voor ontbossing van beschermd natuurgebied en het op de markt brengen van illegaal geproduceerde palmolie. Sinds juli 2012 zijn er inmiddels vijf klachten bij de RSPO ingediend tegen het bedrijf. De meest recente klacht gaat over de illegale plantage GMS die onder beheer staat van Bumitama, deze werd ingediend op 29 april 2014 door Friends of Borneo. Geen van de klachten is tot op heden tot een goed einde gebracht.
Achtergrond
Milieudefensie is sinds vorig jaar in gesprek met Rabobank en heeft de bank in oktober 2013 bekend gemaakt met de problemen rondom Bumitama Agri Group (BGA). Rabobank heeft naar schatting ongeveer 47 miljoen euro bij het palmoliebedrijf uitstaan. Het is de eerste keer dat er tegen Rabobank een OESO klacht wordt ingediend, eerder diende Milieudefensie al met succes klachten in tegen BP en pensioenfonds ABP
Bron: Milieudefensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.