Vroege Vogels

Kippenleed gefilmd bij Belgisch eierbedrijf

  •  
07-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Eieren_Helen-Penjam-Flickr.jpg

© Foto: Helen Penjam (Flickr Creative Commons)

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft wederom dierenleed in België in beeld gebracht, deze keer bij een West-Vlaamse eierproducent. Een medewerker van Animal Rights filmde gewonde, zieke en gestreste scharrelkippen bij onderneming Pyfferoen. Deze onderneming heeft meerdere legkippenbedrijven in bezit.

Kippenleed

Uit undercover-beelden blijkt dat tienduizenden kippen op elkaar gestapeld leven tussen de uitwerpselen, aldus Animal Rights. Veel kippen hebben kale plekken als gevolg van verenpikken. Gewonde en zieke dieren worden aan hun lot overgelaten en dode kippen blijven liggen. Verder werd vastgesteld dat "een groot aantal" scharrelkippen in kooien is opgesloten.
"De eieren van deze kippen worden verkocht als scharreleieren, wat neerkomt op bedrog en misleiding van de consument", aldus Nadine Lucas van Animal Rights. "Consumenten hebben recht om te weten op welke manier het voedsel dat te koop ligt in de supermarkten geproduceerd wordt."

Kooi-eieren

Pyfferoen was eerder op de vingers getikt door de inspectie dierenwelzijn. In Vlaanderen wordt twee derde van alle legkippen gehouden in kooien, waar het dierenleed volgens Animal Rights "nog extremer" is. De organisatie wil dat de productie van kooi-eieren wordt verboden.
De eieren van Pyfferoen, of producten waar die in zijn verwerkt, zijn te koop bij onder meer de Lidl in België. Die supermarktketen heeft na het zien van de beelden de samenwerking onmiddellijk stopgezet, meldde VTM Nieuws.

Reactie Lidl

Volgens een woordvoerster van Lidl Nederland zijn de betreffende eieren niet in Nederlandse vestigingen te koop. "Wij betrekken onze eieren van andere leveranciers", aldus de zegsvrouw.
Eerder dit jaar was er veel verontwaardiging toen Animal Rights undercoverbeelden publiceerde uit een varkensslachthuis en een kippenkwekerij in Tielt en een runderslachthuis in Izegem.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.