Vroege Vogels

Kippenboeren willen snel ophokken

  •  
13-02-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_165876.jpg
Nu het vogelgriepvirus H5N1 ook bij vogels in de Europese Unie is ontdekt, moeten de Nederlandse kippen, eenden en ander pluimvee zo snel mogelijk op stok. ,,Hoe eerder hoe beter'', stelde voorzitter J. Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders (NOP) maandag over de aanstaande ophokplicht.
Minister Veerman (Landbouw) noemde vorige week nog 1 maart als vermoedelijke datum voor een nieuwe ophokplicht tijdens de voorjaarstrek van wilde vogels. Volgens Wolleswinkel is dit altijd een ,,tamelijk willekeurige datum'' geweest en moet de maatregel nu met de laatste vondsten van het dodelijke H5N1-virus in Italië, Griekenland en Slovenië zo snel mogelijk van kracht worden.
De sector heeft deze week (regulier) overleg op het ministerie van Landbouw, waarbij de opmars van de vogelgriep zeker aan de orde zal komen. De NOP-voorzitter hoopt dat Veerman snel de Duitse landbouwminister Seehofer zal volgen. Die kondigde maandag dat het Duitse pluimvee voorlopig naar binnen moet.
Wolleswinkel hamert verder op ,,alertheid op alle fronten''; van toeristen tot pluimveehouders moeten zich bewust zijn van de risico's op verspreiding van het virus. ,,Het blijft een zorgelijke toestand.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.