Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kinderen halen 476.400 euro op voor de gorilla

  •  
06-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
berggorilla.jpg
De WNF-Rangeractie ‘Gorilla Rescue’ heeft een bedrag van 476.400 euro opgeleverd. Met dit geld gaat het Wereld Natuur Fonds (WNF) het leefgebied van de gorilla in Afrika beschermen. De gorilla heeft in de natuur weinig vijanden. Toch lopen ze gevaar. Er wordt op hen gejaagd. En minstens even erg: hun bos wordt gekapt. De gorilla is al uit grote delen van Afrika verdwenen. Als we zijn bos niet snel beschermen, kan de gorilla uitsterven.
Het geld van de WNF-Rangeractie gaat naar projecten van het WNF in DR Congo en Kameroen. Daar leidt het WNF onder meer parkwachters op om de illegale kap tegen te gaan, werkt het WNF samen met de lokale bevolking niet alleen de gorilla maar ook om de 10.000 bosolifanten en 300 soorten vogels te beschermen en om op scholen in DR Congo en Kameroen kinderen te leren hoe belangrijk het is om de gorilla te beschermen.
Het startsein van de WNF-Rangeractie werd op 1 maart gegeven in Burgers’ Zoo in Arnhem. Daar schminkten 75 vrijwilligers binnen vier uur maar liefst 1719 kinderen. Een nieuw record, want in 2007 werden binnen vier uur 1403 kindergezichten geschminkt. De drie maanden daarna voerden de kinderen actie door aan familie, vrienden en kennissen een donatie te vragen. Hiervoor hadden zij handige actiepakketten met daarin alle informatie.
De afgelopen maanden hebben duizenden kinderen zich ingezet voor de WNF-Rangeractie ‘Gorilla Rescue’. Zo stond zondag 14 juni Maastricht in het teken van de gorilla. Aan de WNF-Kinderloop, onderdeel van het hardloopevenement Maastrichts Mooiste, deden zo’n 1.500 kinderen mee. In totaal haalden zij maar liefst een bedrag van 7.000 euro op. Dit bedrag komt geheel ten goede aan de WNF-Rangeractie.
De WNF-Rangeractie maakt onderdeel uit van de Sta voor Aap!-campagne van het WNF. Met die campagne vraagt het WNF niet alleen aandacht voor de gorilla, maar ook voor de andere mensapensoorten: de bonobo, de chimpansee en de orang-oetan. De afgelopen vijftig jaar is het aantal mensapen gehalveerd. Als we niet snel iets doen zijn de mensapen over vijftig jaar misschien uitgestorven. Het WNF zet op tien cruciale plekken in Afrika en Azië alles op alles om de mensapen niet te laten verdwijnen. Zo worden er extra patrouilles ingezet om de jacht en illegale houtkap tegen te gaan en worden ontheemde orang-oetans teruggeplaatst in een veilig leefgebied.
Bron: WNF

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.