Vroege Vogels

Kikkers leggen het loodje door opwarming aarde

  •  
12-01-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_159285.jpg
Kikkers in de oerwouden van Midden- en Zuid-Amerika leggen massaal het loodje als gevolg van de opwarming van de aarde. Sommige soorten dreigen voorgoed te verdwijnen of ze zijn al verdwenen. Dat stellen wetenschappers in de jongste editie van het wetenschappelijke blad Nature.
De amfibieën zijn volgens de vorsers in gevaar omdat door de temperatuursstijging een bepaalde gevaarlijke schimmel in opmars is. Als kikkers daarmee in aanraking komen gaan ze dood. ,,Dit is de eerste keer dat er duidelijk bewijs is dat er op grote schaal uitroeiing plaatsvindt als gevolg van de opwarming van de aarde'', aldus van de onderzoekers.
Volgens The Washington Post delen niet alle experts deze lezing. Sommige biologen en klimaatdeskundigen vinden dat de studie te weinig harde bewijzen levert en bijvoorbeeld niet kijkt naar andere oorzaken waardoor de schimmel in opmars kan zijn. Ze wijzen er ook op dat de betrokken schimmel doorgaans juist beter gedijt in iets koelere omstandigen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.