Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kikkerkoren Dwingelderveld verstomd door sterfte

  •  
08-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Kikker.jpg
Boswachters van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer constateren dat deze zomer door sterfte van kikkers in Nationaal Park Dwingelderveld de luide kikkerconcerten uitbleven. In eerste instantie werd gedacht dat de kikkers stil waren door de natte, koude zomer. Microscopisch onderzoek aan dode kikkers wijst nu uit dat het Ranavirus vermoedelijk de oorzaak is. Uiteindelijk kan dit grote gevolgen hebben voor kikkers in heel Nederland.
In september vorig jaar doodde het Ranavirus in korte tijd meer dan duizend kikkers in een ven bij Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Het was de eerste keer dat in Nederland een Ranavirusinfectie bij wilde kikkers werd vastgesteld. Onderzoekers vermoedden toen al een grotere verspreiding van het virus. Daarom worden sindsdien alle vennen in het Dwingelderveld nauwlettend in de gaten gehouden.
Onderzoek
Bij alle vennen in het nationaal park zijn afgelopen zomer zieke en dode kikkers aangetroffen. Deze zijn microscopisch onderzocht door wetenschappers van het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht en hebben dezelfde symptomen als vorig jaar bij het bezoekerscentrum. Op dit moment worden de kikkers onderworpen aan een virologisch onderzoek, om definitief vast te kunnen stellen of het gaat om het Ranavirus. Eind december worden de resultaten daarvan verwacht.
Over het virus
Ranavirusinfecties kunnen voorkomen bij amfibieën, reptielen en vissen en kunnen massale sterfte veroorzaken. Ranavirussen verspreiden zich via bijvoorbeeld watervogels. Daardoor vormen ze een groot risico voor zeldzame en beschermde soorten in de natuur. Mensen en andere diersoorten lopen geen risico’s.
Bron: Natuurmonumenten
Foto van dick-dordrecht

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.