Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kikkerdril gezocht

29 mrt 2019
  •  
leestijd 1 minuten
kikkerdril2.jpg

© Salamander onderzoekt een eiklomp.

In slootjes en vijver is het nu de toptijd voor de amfibieën. Vol van de hormonen gaan de mannetjes op zoek naar vrouwtjes om te paren. Wat rest zijn dikke klonten kikkerdril. En precies dat moet Nederland de komende weken massaal gaan tellen, is het verzoek van stichting RAVON. Kortom het is tijd voor de kikkerdriltelling. Het aantal klompen geeft een goed beeld van het aantal vrouwtjes in bijvoorbeeld je vijver.
Vooral de bruine kikkers, en hun dril is nu te vinden. Maar feitelijk zijn de meeste amfibieën nu actief. Kikkers, padden en salamanders zijn de afgelopen weken vanuit hun winterplekken massaal naar het water toegetrokken, om daar te gaan paren. Vooral de mannetjes bruine kikker zijn er als ‘de kippen bij’, wachtend op een vrouwtje, die voor ze valt. Om te lokken kwaken ze er op los. Al klinkt het geluid vrij zacht en knorrend. Dat komt omdat de bruine kikkers geen uitwendige kwaakblazen hebben zoals groene kikkers.
Eenmaal bij het water aangekomen wordt een vrouwtje al snel omklemd door een mannetje. Zo zogenaamde 'amplex'-houding. Met deze houdgreep kan het mannetje bruine kikker zeker stellen dat hij de eitjes van dit vrouwtje zal bevruchten.
Freddy Goosselink filmde deze drukke kikkervijver nabij hardenberg. Prachtige sfeer!

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.