Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kikker op glad ijs | Zelf Geschoten

  •  
24-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1731 keer bekeken
  •  

De bruine kikker ontwaakt in het vroege voorjaar als eerste amfibie, om op zoek te gaan naar het voortplantingswater. Dan kan je nog wel eens overvallen worden door plotselinge kou! Op het ijs heeft deze kikker dan geen grip. Gefilmd door Henk Hilkmann.

Paddentrek

Na het ontwaken uit de winterslaap trekken amfibieën in de nacht van hun overwinteringsplek naar water waar ze zich in voort kunnen planten. Doorgaans zijn dat poelen of vijvers. Je kunt in die nachten soms wel tientallen kikkers, salamanders en meer amfibieën langs de weg zien zitten.

Gevaarlijke tocht 

Die tocht is overigens niet zonder gevaar. Sommige amfibieën moeten hierbij een drukke autoweg oversteken en lopen het gevaar overreden te worden. In Heeze, Brabant is zo’n plek, een echte hotspot, waar elk voorjaar rond de 6.000 amfibieën worden overgezet door vrijwilligers. Zij willen nu geld ophalen voor een minder arbeidsintensieve oplossing: tunnels.

Bron: Ravon

Meer over:

kikker, ijs, vorst
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.