NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kiezen met stuifmeel uit de ijstijden

20 mrt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Door de voortgang van de techniek zijn fossielen een bron van kennis. In fossiele kiezen kun je tegenwoordig bijvoorbeeld plantenresten vinden, waardoor je te weten komt wat het beest tijdens de ijstijden at, en daarmee wat er op een bepaalde plek in een bepaalde tijd groeide. Fijngekauwde stengels en bladeren zijn niet meer te herkennen, maar stuifmeel van bloemplanten wel, evenals sporen van varens en paardenstaarten.

Grazen naar informatie

Bas van Geel onderzocht samen met collega’s 52 kiezen, molaren, van acht verschillende soorten grazers, zoals het eland, muskusos, rendier, edelhert, maar ook de uitgestorven reuzenhert, steppebizon, bosneushoorn en wolharige neushoorn. Al deze diersoorten hadden verschillende diëten. Door dit onderzoek kun je bepalen wat die grote grazers aten, maar ook in wat voor milieu en in welke periode de planten en dieren voorkwamen.

En zo komen ze te weten waarom sommige diersoorten mogelijk zijn uitgestorven en andere niet. Edelherten bijvoorbeeld zijn niet kieskeurig en daarom leven ze nog.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.