Vroege Vogels

Kievitseieren rapen voorlopig toegestaan

  •  
15-03-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_93629.jpg

© aankeiler

Kievitseierenrapen in Friesland kan deze maand maart gewoon doorgaan, dat besliste de Voorzieningenrechter in Leeuwarden. De Faunabescherming had een geding aangespannen tegen de provincie Friesland omdat die een vergunning voor het rapen heeft verleend. Volgens voorzitter Harm Niessen van de Faunabescherming heeft de rechter zich niet uitgesproken vóór of tegen het rapen, er is alleen gezegd dat het raapbesluit nu niet geschorst wordt. Pas in de loop van het jaar komt, in een zogenaamde bodemprocedure, een definitieve uitspraak.
In het voorjaar van 2005 verbood de rechtbank midden in het voorjaar het rapen. In hoger beroep zette ook de Raad van State in Den Haag een streep door de bestaande vergunning. Beide rechtsprekende organen stelden dat het rapen van kievitseieren wel mag, maar onder strengere voorwaarden dan de provincie stelde. Friesland heeft de vergunning voor dit jaar daarom aangescherpt.
Elk voorjaar gaan 6000 Friezen de weilanden in om eieren van de Vanellus Vanellus te rapen. Friesland is het enige gebied in de Europese Unie waar de eieren mogen worden meegenomen, omdat het een traditie is die al eeuwen in de Friese cultuur is verankerd.
Dit jaar is raaptijd van 1 maart tot 31 maart (acht dagen ingekort in vergelijking met 2005). De vinder van het eerste Friese ei geeft dat traditioneel aan de commissaris van de koningin die het opeet. De gelukkige vinder verdient een zilveren wisselbeeldje, maar als hij of zij het ei niet opraapt, maar laat liggen dan krijgt de vinder van Vroege Vogels de broche 'het gouden kievisteitje'.
Door het koude voorjaar en de late lente is de kans op een ei voor 1 april waarschijnlijk klein. Harm Niessen: "We hebben de steun van de natuur. Ik zie nu net een groepje kieviten naar het zuiden vliegen. Die kiezen eieren voor hun geld en gaan ergens buiten Friesland wachten tot het warmer wordt. De laatste dag waarop ooit het eerste ei werd gevonden was 31 maart. Als de vogels slim zijn wachten ze nu nog een dag langer''.
Bron: ANP/Vroege Vogels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.