NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kievitseieren rapen mag niet meer

28 jan 2016
  •  
leestijd 1 minuten
kievit7man_wiesvink

© Een mannetje met een lange kuif. (Fotograaf: wiesvink)

Het is dit jaar niet toegestaan om kievitseieren te zoeken en te rapen. De provincie Friesland heeft dinsdag besloten geen ontheffing te geven voor het 'ljipaaisykjen' in maart en begin april.
Minder kieviten
Het gaat niet goed met de kieviten in Friesland. Hun aantal daalt elk jaar met ongeveer 3 procent en hun leefgebied wordt steeds kleiner. De provincie wil er met vogelwachten voor zorgen dat het in de toekomst beter gaat, zodat mensen over een paar jaar weer kievitseieren kunnen rapen.
Geen toestemming
Friesland had eerder wel toestemming gegeven voor de jacht op het eerste kievitsei. Maar de provincie werd teruggefloten door de Raad van State, de hoogste bestuursrechter. De Raad vond dat Friesland eerst moest laten uitzoeken of de kievit nog “in een gunstige staat van instandhouding” zit. Dat is niet het geval, bleek vorige maand uit het onderzoek.
Jaar van de kievit
Er zijn dus steeds minder kieviten. Waarschijnlijk overleven te weinig jonge kieviten de eerste weken. Vogelbescherming Nederland en Sovon hebben daarom 2016 uitgeroepen tot het Jaar van de Kievit. Daarin doen ze onderzoek naar jonge kieviten en naar het effect van maatregelen om het tij te keren. Lees er hier meer over en bekijk de fotoserie over de mooie kievit .
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.