Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kies de Nationale vogel_02_10_2015

  •  
02-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
779a2a69f3.jpg

© Fotograaf: FrankBos

Bijna alle landen in de wereld hebben een Nationale Vogel. Alleen Nederland nog niet. Vroege Vogels vindt dat daar verandering in moet komen. Daarom organiseren wij de Verkiezing van de Nationale Vogel in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Zondag staat opnieuw één van de genomineerden centraal: de koolmees. 
Wetenschappers bij het NIOO doen al meer dan zestig jaar onderzoek naar koolmezen. Net als bij mensen hebben ook koolmezen verschillende persoonlijkheden. Voor het gemak zijn er twee extremen: de ‘snelle’ en de ‘langzame’ koolmezen. De snelle zal in een nieuwe omgeving snel het hele gebied verkennen. De langzame doet dat wat voorzichtiger en onderzoekt elke boom goed voordat hij naar de volgende gaat. Als er een onbekend voorwerp in hun omgeving te vinden is, zijn de snelle koolmezen er als de kippen bij om het te onderzoeken, terwijl de langzame koolmees de kat uit de boom kijkt. 
Beide types hebben hun nut in de natuur. De langzame koolmees neemt minder risico’s en heeft daardoor meer kans om te overleven, terwijl de snelle mees juist voordeel heeft omdat hij bijvoorbeeld eerder voedsel weet te bemachtigen.
Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) zoeken uit wat voor invloed de verschillende persoonlijkheden hebben op de overlevingskansen van de koolmezen. Lees meer over koolmezen en hun persoonlijkheid op de Ecofactsheet van het NIOO.
Bron: NIOO/KNAW
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.