Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kieren van de Haringvlietsluizen uitgesteld

30 aug 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Haringvliet_pixabay

© Haringvliet - Bron Pixabay

Na jaren voorbereiding zouden de Haringvlietsluizen 5 september op een kier worden gezet tijdens een feestelijke opening. De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft echter besloten de openingshandeling van de Haringsvlietsluizen uit te stellen tot later dit najaar. Door de droge zomer zijn de rivierwaterstanden namelijk te laag. Als de sluizen op een kier worden gezet kan het zoute water van de zee daardoor verder stroomopwaarts komen dan de bedoeling is. in het Kierbesluit heeft Rijkswaterstaat afgesproken met het waterschap Hollandse Delta en waterbedrijf Evides dat bij lage rivierstanden de sluizen dicht blijven en helaas valt dat nu net samen met de opening.  

Wachten op hogere rivierwaterstanden

Het traject waar al jaren naartoe gewerkt wordt om de toegangspoort voor trekvissen open te zetten en waar ook onze buurlanden vol enthousiasme naar uitkijken, gaat gewoon door. Zonder de zoetwatervoorziening in gevaar te brengen, zijn er volop kansen om trekvissen de ruimte te geven om tussen zee en rivier te trekken via het Haringvliet. In de loop van het najaar zal naar verwachting de rivierwaterafvoer voldoende zijn zodat de sluizen op feestelijke wijze voor het eerst op een kier kunnen worden gezet.

Belangrijke stap voor herstel deltanatuur

Het openen van de Haringvlietsluizen is een belangrijke stap in het herstel van de natuurlijke dynamiek tussen zee en rivier waar de riviernatuur zowel in binnen- als buitenland van profiteert. Cruciaal voor het overleven van trekvissen want de belangrijkste barrière gaat open. Vissen als zalm en steur kunnen vanaf zee de rivieren Rijn en Maas weer opzwemmen en vice versa. Het Haringvliet wordt weer gevoed met de dynamiek van de zee. De verloren gegane deltanatuur kan herstellen. Zes samenwerkende natuurorganisaties hebben met steun van de Nationale Postcode Loterij en een groeiend aantal partners in de regio mens en natuur voorbereid op terugkeer van de dynamiek. Met rust- en broedplekken voor vissen en vogels en mogelijkheden voor mensen om van de unieke deltanatuur te genieten.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.