Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kiekendievenvrouwtjes zorgen samen voor jongen

1 sep 2017
  •  
leestijd 1 minuten
bruine_kiekendief_-_willemdewolf.jpg

© Fotograaf: WillemdeWolf

Twee vrouwtjes die samen voor de jongen zorgen. Kiekendievenkenner Nico Beemster had het nog nooit gezien en nimmer over gelezen. Toch zag hij het voor zijn ogen gebeuren deze zomer terwijl hij kiekendieven bestudeerde in de Oostvaardersplassen.

Moeder en dochter

Een vrouwtje die had gejaagd en de prooi overdroeg aan een ander vrouwtje dat de buit aan de jongen voerde. Het was een uniek plaatje. En wat het verhaal er achter is blijft een mysterie. Waarom het mannetje geen rol meer speelt is onduidelijk en wat de verhouding tussen de twee vrouwtjes is blijft ook een raadsel. Het meest voordehand liggend is volgens Nico Beemster dat het gaat om een moeder en een dochter, waarbij de moeder de dochter helpt.

Bruine Kiekendief

Van de vier soorten in Nederland broedende kiekendieven, dit jaar broedde immers de steppekiekendief ook voor het eerst in ons land, is de bruine kiekendief de meest voorkomend. Het is een echte moerasvogel, met een voorliefde voor rietland. Daar maakt de kiekendief ook het nest, tussen het riet, op de grond. Jagen gebeurt zowel in het riet ( kleine rietvogels) als op landbouwgronden ( muizen).
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.