Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

GrowApp: Kiek een boom voor de wetenschap

17 mrt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Bomen

© Fotograaf Jeanet1

Welk seizoen dan ook, de natuur is altijd in verandering. Soms gaat het zo snel dat je niet eens meer door hebt hoe de bomen in je straat er anders uitzien dan de week daarvoor.
Daarom moeten veranderingen binnen de natuur vastgelegd worden, vindt Arnold van Vliet van de Universiteit Wageningen. Dat kan al door middel van een simpele foto. Hij ontwikkelde daarom samen met Matthijs Begheyn van Globe Nederland de GrowApp.

GrowAppMet de GrowApp kan iedereen een foto maken van het groen in z’n eigen straat of van een karakteristieke boom in de buurt. Het liefst eens in de zoveel tijd, zodat de foto’s zich vormen tot een animatie. In dit korte filmpje zie je vervolgens geleidelijk de veranderende natuur, van ontpoppende bloesem in het voorjaar tot kalende bomen in de herfst.

Wetenschap

Voor wetenschappers is dit belangrijke informatie, zegt Arnold van Vliet. "Het maakt klimaatverandering zichtbaar. Het proces van de veranderende natuur, al is het in je achtertuin, willen we in kaart zetten." Zo begint de afgelopen jaren de lente steeds vroeger. "Het geeft een hele nieuwe dimensie aan je omgeving als je goed ziet wat er allemaal gebeurt". 

Hier in Nederland, maar ook in het buitenland kan je foto’s insturen. Er zijn al zestien Europese landen die verbonden zijn aan deze app.

 Vooralsnog is de app alleen nog beschikbaar voor Android telefoons, dus iPhone-bezitters moeten nog eventjes geduld hebben.
De GrowApp is beschikbaar voor Android en iOs.
Meer informatie op Nature Today

Meer over:

app, bomen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Cabrini van Aalst
Cabrini van Aalst19 mrt 2017 - 21:45

Ik heb geprobeerd de app te downloaden, maar ik kreeg iets over gezondheid. Wat is de juiste benaming?

1 Reactie
Bronwyn58
Bronwyn5821 mrt 2017 - 14:02

Het lukte mij eerst ook niet, maar ik heb het via de computer gedownload en dan lukt het wel. 

janjoost
janjoost19 mrt 2017 - 12:43

Meditatieve werking van deze zich regelmatig herhalende actie ook aanbevelenswaardig .... .