Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Keververhuizing

  •  
05-03-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Spiegelkevers of Histeridae vormen een familie van kevers, die bestaat uit zo’n 3900 soorten die wereldwijd voorkomen behalve op de Noordpool en in zee. Nederland telt een honderdtal soorten. Het zijn (doorgaans) zeer glanzende, zwarte kevertjes van drietiende millimeter tot vijf centimeter groot. Het zijn predators: ze leven van de larven van andere insecten, en je vindt ze op plekken waar die larven voorkomen: onder boomschors, in mest, bij kadavers.
Spiegelkevers is houden zich dood als je ze stoort. De meeste kevers rennen dan heel hard weg, maar spiegelkevers trekken sprieten en poten in, en lijken dan op een zwart balletje, een zaadje. Er is een soort die zo op mieren lijkt, dat ie door mieren wordt verzorgd.
Inclusief de verzameling van Piet Kanaar bezit Museum Naturalis nu een van de drie grootste collecties spiegelkevers ter wereld. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.