NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kevertje redt koe

2 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
kruidaardvlo
Een klein kevertje met de naam jakobskruidaardvlo, blijkt de natuurlijke oplossing tegen het giftige jakobskruiskruid. Voor boeren is deze plant een ware plaag. Als ze grazen eten de koeien er weliswaar om heen maar eenmaal gemaaid en gedroogd in het hooi is deze plant uiterst giftig voor koeien en paarden.

Louis Bolk

In 2010 startte het Louis bolk instituut onderzoek naar de mogelijkheden om de kever in te zetten tegen het probleem. Op diverse plekken werd het diertje uitgezet. Na twee jaar werd het onderzoek echter stopgezet, omdat er geen kevers meer werden aangetroffen. Het leek er op dat de kever de verhuizing niet had overleefd.
Tot afgelopen jaar. In een van de weides in de Loonse en Drunense duinen waar de kever was uitgezet, bleek het beestje nog steeds aanwezig te zijn. Tot grote vreugde van de onderzoekers en de boer. Diverse exemplaren van het Jakobskruiskruid waren afgestorven door toedoen van de kever. De aardvlo bleek toch de winters te hebben overleefd en zich goed had voortgeplant.

Jakobskruiskruid

Het kruid komt veel voor op het boerenland en wordt dan door de bitterheid niet gegeten door de grazers. Alleen verdwijnt de bitterheid als de plant gedroogd is na het maaien, waardoor de paarden en koeien het gif binnenkrijgen. Dit is de reden dat de meeste weilanden die met het kruid vol staan niet meer gemaaid kunnen worden voor veevoer.  De larven van de jakobskruidaardvlo eten zich een weg naar boven door de stengel van het kruid. Door die kruipgang gang kan de plant dan geen water meer opnemen en sterft af.
Jakobskruiskruid

© Jakobskruiskruid - fotograaf MarijkeKemps

Voor meer informatie over het onderzoek van Louis Bolk:  klik hier

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.