Vroege Vogels

Keurmerkenwijzer gidst consument door woud van labels en logo's

  •    •  
15-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fairtrade.jpg
Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal brengt vandaag de gratis app  KeurmerkenWijzer uit. De app bevat een overzicht van meer dan honderd duurzaamheidskeurmerken en een aantal fabrikantenlogo’s.
Keurmerken in de winkel checken
Met deze app kan de consument meteen bij het winkelen zien in hoeverre het keurmerk rekening houdt met milieu, dierenwelzijn en sociale aspecten. Ook is in de app vermeld  of het keurmerk een gedegen controle kent. De app rangschikt keurmerken in categorieën zoals voeding, kleding, cosmetica, apparaten, klussen en verbouwen, en verpakkingen.
Naast de circa honderd duurzaamheidskeurmerken bevat de app een aantal fabrikantenlogo’s. Dat zijn beeldmerken die fabrikanten zelf op hun producten zetten. Deze producten kunnen wel degelijk milieuvriendelijk zijn maar niet alle logo’s worden door een onafhankelijke, geaccrediteerde organisatie gecontroleerd. 
 
Minder keurmerken
Milieu Centraal pleit voor minder keurmerken. "De consument heeft het meest aan een beperkt  aantal heldere keurmerken met een goede, onafhankelijke controle ", stelt directeur Vera Dalm van Milieu Centraal.  "Want met zo veel verschillende beeldmerken zien consumenten door de bomen het bos niet meer. De KeurmerkenWijzer helpt  consumenten hun eigen keuze te bepalen."
 
Enkel keurmerk niet haalbaar
Eén enkel keurmerk voor duurzaamheid is volgens Milieu Centraal niet te realiseren. Twee derde van de duurzaamheidskeurmerken op Nederlandse producten is Europees of internationaal en dus niet alleen in Nederland van toepassing. Bovendien vinden consumenten verschillende zaken belangrijk. Waar de één kiest voor dierenwelzijn, vindt iemand anders de impact op het milieu het zwaarste wegen. Met één enkel duurzaamheidskeurmerk is niet inzichtelijk hoe zwaar elk aspect is meegenomen.
Bron: Milieu Centraal 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.