Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Keurmerk voor 'eerlijke bloemen'

  •  
03-11-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_149562.jpg

© bloemen bloemist

Naast eerlijke koffie en eerlijke bananen komen er ook eerlijke bloemen en planten. Minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking lanceert donderdag het nieuwe keurmerk Fair Flowers Fair Plants, dat consumenten garandeert dat bloemen en planten op een eerlijke wijze geteeld zijn.
Samenwerking
Het keurmerk is een samenwerking tussen het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking, de organisatie van de internationale bloemenindustrie Union Fleurs, de internationale vakbeweging en de maatschappelijke organisaties Both ENDS en OLAA (Organisatie Latijns Amerika Activiteiten).
Wel of niet in Nederland?
Overigens is het nog niet helemaal zeker of de Fair Flowers Fair Plants (FFP) ook in Nederland in de winkel komen te liggen. ,,Begin 2006 zijn de bloemen onder het nieuwe label in de winkel verkrijgbaar in Duitsland, Oostenrijk en Zweden. Als het label daar een succes blijkt, dan zal introductie in Nederland niet lang op zich laten wachten'', aldus het ministerie.
De FFP-bloemen zijn op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. Verder moeten de telers in Nederland, Kenia, Colombia en Ecuador onder veilige omstandigheden en tegen een redelijk loon werken. Later zal het keurmerk zich uitbreiden naar andere landen. De totale kosten van het initiatief bedragen 3,8 miljoen euro.
Natuur en Milieu kritisch
Volgens Stichting Natuur en Milieu maakt het nieuwe keurmerk zijn predikaat niet geheel waar. ,,Vrijwel alle bloemen onder het keurmerk komen de eerste jaren uit Nederland en zijn niet substantieel milieuvriendelijker dan andere bloemen.'' Wat betreft eerlijke handel heeft het label in de ogen van de stichting wel waarde omdat het milieu- en arbeidseisen stelt die op dit moment nog niet gelden in de ontwikkelingslanden.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.