Maiseieren, graseieren, scharreleieren, of vrije-uitloop-eieren: in het eierschap van een gemiddelde supermarkt komt u al gauw een paar soorten tegen. Begrippen als 'maiseieren', 'viergraneneieren' en 'zevengraneneieren' verwijzen alleen naar het gebruikte voer, en zeggen niets over de leefomstandigheden van de kippen. Keurmerken voor eieren doen dat wél.
Per jaar worden in Nederland zo'n negen miljard kippeneieren geproduceerd. Bijna zeventig procent van al die eieren is afkomstig uit de legbatterij. Dertig procent heeft een scharrelkeurmerk en één procent is biologisch. De meeste Nederlandse eieren zijn bestemd voor het buitenland.
Eieren in Nederlandse supermarkten zijn allemaal afkomstig van scharrelkippen. Na een succesvolle campagne van de Stichting Wakker Dier hebben de supermarkten besloten alleen scharreleieren te verkopen. Ook veel groothandels verkopen alleen scharreleieren.
Toch eet iedereen ongemerkt ook eieren uit de legbatterij. Die eieren zijn verwerkt in andere voedingsmiddelen, zoals koek of mayonaise. Vrijwel alle eieren die de voedingsindustrie gebruikt, zijn afkomstig uit legbatterijen.
Biologische eieren en eieren met het keurmerk Demeter scoren het hoogst op gebied van dierenwelzijn. Dat gaat om zaken zoals snavelkappen, uitloop, binnenruimte, voer en nachtrust.