Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kerstboom in zendmast duurzaam en goedkoper

  •  
13-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
493px-Lopik_zendmast_in_kersttijd.jpg

© De verlichte toren.

De 'grootste kerstboom ter wereld' in de Gerbrandytoren in IJsselstein is vanaf dit jaar duurzaam. Ook is het optuigen en afbreken van de lichtsnoeren 40 procent goedkoper geworden door een andere manier van werken. De lichtjes in de kerstboom gaan op zaterdagavond 12 december weer aan, liet de gemeente vrijdag weten.
Versleten
Begin dit jaar bleek bij het opruimen van de lichtsnoeren dat zowel de kabels als de lampen zelf totaal versleten waren. Het was lang de vraag of de organisatie 65.000 euro bijeen zou krijgen om het hele systeem te vernieuwen.
Ledlampen
De kerstboom telt nu 120 ledlampen, die ongeveer vijftien jaar meegaan. In de zendmast zijn op 125, 200, 265 en 325 meter hoogte ringen aangebracht waaraan vier kilometer kabel opgehangen kan worden, die op de grond in permanente constructies wordt verankerd. Dat maakt het optuigen stukken goedkoper, aldus de organisatie.
Het Italiaanse Gubbio zegt tegenwoordig de grootste kerstboom ter wereld te hebben. In dat Umbrische dorp vormen lampjes een 650 meter hoge boom tegen een bergwand.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.