Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kernwapenwedloop laait weer op - ook Noord-Korea nu kernwapenstaat

  •  
11-02-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Noord-Korea geeft nu officieel toe in het bezit te zijn van kernwapens "om zich te kunnen verdedigen tegen een Amerikaanse aanval". Hoewel de Noord-Koreaanse bekendmaking niet als een verrassing komt, maakt Greenpeace zich ernstig zorgen. Wereldwijd gaan nog steeds grote bedragen naar vernieuwing en verbetering van kernwapens. Een einde aan deze gevaarlijke ontwikkeling kan alleen als Noord-Korea zich weer aansluit bij het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens (Non-Proliferatie Verdrag), en de kernwapenstaten China, Rusland en de VS serieus werk maken van nucleaire ontwapening.
De dreigende toename van kernbewapening is een zorg van alle wereldleiders. Tegelijkertijd zijn diezelfde leiders schijnheilig: terwijl China, Rusland en de Verenigde Staten willen dat Noord-Korea haar nucleaire programma stillegt, komen ze zelf de verplichtingen om hun kernwapens te ontmantelen niet na. Sterker nog, er wordt wereldwijd flink geïnvesteerd in vernieuwing en verbetering van kernwapens. De VS geeft jaarlijks ruim 6 miljard dollar uit aan haar kernwapenprogramma. Op deze manier wakkeren ze de kernwapenwedloop weer aan.
Ook Nederland is hypocriet
Ook Nederland en andere Europese landen zijn schijnheilig: zij zetten Iran onder druk om geen kernwapens te maken, maar er staan wel 480 Amerikaanse kernwapens (vele malen sterker dan de Hiroshima-bom) opgeslagen in Nederland, Duitsland, Engeland, Italië, België en Turkije. Hoewel al deze landen het Non-Proliferatie Verdrag hebben ondertekend, worden onderdelen van de NAVO-luchtmacht getraind om de Amerikaanse kernbommen naar hun doel te brengen.
Afspraken moeten worden uitgevoerd
Een kernwapenvrije wereld is alleen mogelijk wanneer alle landen zich houden aan internationale VN-afspraken en het nucleaire Non-Proliferatie Verdrag. Alleen dan zijn kernwapenstaten die oproepen tot nucleaire ontwapening geloofwaardig. Regeringen moeten bestaande afspraken uitvoeren, zodat een internationaal systeem van wapenbeheersing en nucleaire ontwapening geen sprookje blijkt.
(Bron: Greenpeace )
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.