'Kernenergie CO2-vrij' mag niet meer
• 11-10-2011
• leestijd 2 minuten
De Reclame Code Commissie (RCC) heeft haar beslissing bekend gemaakt. Het energiebedrijf ‘Atoomstroom’ mag niet meer adverteren en radiocommercials uitzenden met de korte kreet dat “Kernenergie CO2-vrij” zou zijn. Tijdens de procedure tegen ‘Atoomstroom’ bleek bovendien dat energiebedrijven alleen maar over de zogenaamde ‘opwekkingsfase’ van hun energievorm communiceren, terwijl voor een goede vergelijking de hele keten gemeten moet worden. In andere sectoren wordt dat al lang gedaan.
Reclame
Op internet kwam ik, Jan Juffermans, al eerder diverse malen die irritante kreet van ‘Atoomstroom’ tegen. Toen ik hem die dag ook nog op radio 1 hoorde, besloot ik een klacht in te dienen bij de RCC. Want het is helemaal niet waar dat kernenergie CO2-vrij zou zijn. Bij mijn klacht stuurde ik een artikel mee van Herman Damveld. De berekening van Damveld geeft aan dat de CO2-uitstoot van 1 kWh atoomstroom ruim 30% is, vergeleken met de CO2-uitstoot van 1 kWh van een gascentrale.
‘not CO2-free’
En die 30% zal de komende jaren verder stijgen tot rond de 60% omdat het winnen van uranium steeds energie-intensiever wordt. Ook uit diverse internationale studies is duidelijk geworden dat atoomstroom ‘not CO2-free’ is, en dat voorlopig moet worden uitgegaan van gemiddeld 66 gram per kWh, nog afgezien van de afvalfase, die wel 200.000 jaar kan duren! Daarbij werd bovendien opgemerkt dat 81% van de studies uit de kernenergiesector niet deugdelijk waren en dat er nauwelijks openheid van zaken wordt gegeven.
De hele keten meten
Op 8 september werd mijn klacht mondeling behandeld door de RCC. Daar kwam naar voren dat niet alleen Atoomstroom slechts communiceert over de opwekkingsfase, maar dat ook andere energiebedrijven dat doen. Helaas mag Atoomstroom daarom nog wel blijven beweren dat kernenergie CO2-vrij is, als daar uitdrukkelijk bij vermeld wordt dat het dan alleen de ‘opwekkingsfase’ betreft. Volgens de RCC zou het dan duidelijk zijn voor de consument.
Dat lijkt me sterk. Want wat hoort er wel en wat niet bij die opwekkingsfase? Ook die fase kan nooit helemaal CO2-vrij zijn. Het zou dan ook goed zijn dat de hele energiesector spoedig besluit voortaan alleen te communiceren over de carbon footprint van hun product, ofwel de hele keten gemeten, zoals intussen heel gebruikelijk is. Dan wordt gelijk ook duidelijk hoe schadelijk het gebruik van bijvoorbeeld kolen en schaliegas is. Maar ook voor wind- en zonne-energie zou het goed zijn, als prikkel om ook de keten daarvan zo duurzaam mogelijk te maken.
Bron: Duurzaamnieuws - Jan Juffermans