Kerncentrale Borssele overweegt gebruik gerecycled kernafval
• 12-01-2007
• leestijd 1 minuten
EPZ, de exploitant van de kerncentrale in Borssele, bekijkt de mogelijkheid om te stoken op gerecycled kernafval. Momenteel gebruikt de centrale met name uranium als grondstof. De prijzen van uranium zijn echter - mede door een sterke vraag uit China - de afgelopen jaren voortdurend gestegen, waardoor EPZ naar alternatieven zoekt.
Na gebruik van uranium als energiebron, ontstaat kernafval dat onder meer plutonium bevat. Door dit plutonium op te werken met 'vers' uranium, ontstaat een nieuwe splijtstof, het zogenaamde Mixed Oxide (MOX). Een grote fabriek voor de opwerking van plutonium en uranium tot MOX staat in de Franse plaats La Hague, de eindbestemming van veel (Nederlandse) kernafvaltransporten.
EPZ overwoog al in de jaren '90 om MOX te gebruiken als splijtstof, maar zag destijds van de plannen af omdat politiek Den Haag leek vast te houden aan de sluiting van de kerncentrale Borssele in 2004. Het gebruik van MOX vergt veel voorbereidingen en hoge investeringen. Nadat vorig jaar in een convenant werd vastgelegd dat de kerncentrale tot 2033 open kan blijven, is het voor EPZ weer interessant om te kijken naar de mogelijkheden van MOX.