Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kerkuilen zijn vaak verkeersslachtoffers

  •  
03-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
315 keer bekeken
  •  
Het dier dat onlosmakelijk is verbonden met de snelweg is de kerkuil. Het dier is onder vogels een van de grootste verkeersslachtoffers. In de snelwegberm jaagt hij op zijn favoriete hapje: veldmuizen.

Langsrazend vrachtverkeer

Veldmuizen zitten daar omdat er relatief weinig gemaaid wordt. Als de uil in de berm jaagt en met een gevangen muis op een hectometerpaaltje gaat zitten om de prooi over te pakken van klauw naar snavel komt ie vanwege zijn bouw en vleugelomvang vaak in de zuiging van langsrazend vrachtverkeer terecht. Dit gebeurt veel met jonge en onervaren vogels.

Soms worden ze ook gegrepen terwijl ze over de weg vliegen. We gaan met Luc Smit mee langs twee kasten die in schuren in de buurt hangen. Hij gaat daar de jonge uilen ringen.  

Rolletje op een hectometerpaal

Omdat het zo slecht ging met de kerkuil is er nu een experiment om het aantal verkeersslachtoffers onder kerkuilen terug te brengen. De hectometerpaaltjes zijn zo aangepast dat de vogel er niet op kan zitten. Er zitten een soort rolletjes op waardoor de vogel er geen grip op heeft.

Een eind verderop in de berm op meer afstand van de rijbaan heeft Rijkswaterstaat hogere palen neergezet waar de vogel wel op kan zitten.

Vrijdag 4 september zie je de aflevering over de snelweg om 19:50u op NPO 2!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.