Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kenia zet zwarte neushoorns uit

  •  
03-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zwarte_neushoorn.jpg
Voor het eerst in 25 jaar zijn in gevangenschap geboren zwarte neushoorns in Kenia uitgezet in het wild. De dieren moeten ervoor zorgen dat de dramatisch kleine populatie flink uitdijt. In Kenia leven 570 zwarte neushoorns in het wild, dertig jaar geleden waren dat er nog zeker 20.000.
Dat meldt de Britse omroep BBC donderdag. Keniaanse natuurbeschermers willen in de toekomst meer zwarte neushoorns uitzetten om het aantal in het wild levende dieren op 2000 te krijgen. De hoorns van de dieren worden afgezaagd om stropen te voorkomen.
Poeder van gemalen hoorn is vooral in China in trek als afrodisiacum. In de Arabische Golfstaten worden van de hoorns handvaten voor dolken gemaakt.
Herintroductie van het zusje van de bekendere witte neushoorn is lastig. De dieren zijn schuw en agressief, waardoor ze veel ruimte nodig hebben. Bescherming is vaak lastig, omdat gewapende beveiligers dag en nacht bij de dieren moeten blijven. Ze maken echter geen kans tegen groepen zwaarbewapende stropers. Het afzagen van de hoorn lijkt de problemen te verminderen.
Wereldwijd leven nog 4180 zwarte neushoorns, een stijging ten opzichte van het jaar daarvoor (3730). De soort staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.