Vroege Vogels

Kemphaan: vroege najaarstrekker piekt nu

  •    •  
03-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
kemphaan_01.jpg
De herfst is begonnen voor veel vogelsoorten. Verschillende soorten steltlopers hebben hun broedgebieden reeds verlaten. Eén daarvan is de charismatische kemphaan. Nog steeds te herkennen aan de kraag, maar je moet er snel bij zijn. Want rui doet zijn werk.
Zuiden
Juli is de periode waarin veel soorten steltlopers al weer volop bezig zijn met de najaarstrek. Zwarte ruiter, bosruiter en witgatje zijn er als vroegste bij, maar ook onze eigen grutto. Daarvan hebben we al een eerste (weg)trekgolfje gezien. Veel Hollandse grutto’s zitten al ver zuidelijk, bijvoorbeeld in Coto Doñana, Andalusië.
Kemphaan
De trek van de kemphaan piekt in juli, om precies te zijn: begin juli, nu dus. De komende twee maanden zal de trek geleidelijk afzwakken, om vanaf eind augustus nog een tijdje op een laag pitje door te sudderen. De kemphanen die nu in ons land zijn, betreffen volwassen vogels. De mannetjes (de hanen) zijn nog goed te herkennen aan hun opvallend gekleurde kleed, vaak nog met kragen of de resten ervan. De rui zorgt ervoor dat ze deze ornamenten snel zullen verliezen. De hanen zijn een stuk groter dan de hennetjes. Later in de zomer en najaar zal het aandeel jonge vogels sterk toenemen. Deze zijn te herkennen aan de opvallende lichte kaneelkleur, het regelmatige patroon van de veren met lichte zomen en de geelgroene poten. In het kleed is er bij jonge vogels geen verschil te zien tussen mannen en vrouwen, maar het grootteverschil is opvallend.
Lees het hele bericht op natuurbericht.nl
Foto: wiesvink
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.