Vroege Vogels

Keert de grote poppenrover terug?

  •  
08-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
grote_poppenrover
De grote poppenrover is een groene kever van zo’n drie centimeter lang maar sinds de jaren 50 is de soort niet meer gezien in Nederland. En dan ineens staat er een foto op onze site van deze enorme kever ( bekijk de grote foto ). Een dood exemplaar gevonden op de oprit in een Geleense tuin. Fotograaf Ivo Tilli meldt over zijn vondst:
“Deze grote poppenrover zag ik ineens liggen op onze oprit. Aangezien ik altijd erg geïnteresseerd ben in de natuur, wilde ik graag weten wat voor kever het was. In mijn Thieme insectengids (van 1987) heb ik de kever opgezocht en kwam uit bij de grote poppenrover zoals ook op de foto te zien is. Ik heb het exemplaar dat ik gevonden heb gemeten en dit was inderdaad bijna 3 cm groot. Daarnaast las ik in de gids dat ze vooral voorkomen in oude eikenbossen, dus dat klopte aardig met ons straatbeeld.
Aangezien in de insectengids maar summiere informatie staat, heb ik op internet gezocht en las daar op Wikipedia vol verbazing dat de kever in Nederland al decennia uitgestorven is. Helaas heb ik de kever niet bewaard en is ie meegenomen door zijn natuurlijke vijanden. Maar de kans bestaat dat in de eikenbomen er nog meer zitten.”
Het exemplaar is dus niet meer teruggevonden. Entomoloog Jinze Noordijk van EIS-Nederland geeft aan dat de kans bestaat dat het dier meegereisd is vanuit bijvoorbeeld een vakantiebestemming. En om de vondst te bevestigen heeft de deskundige het dier altijd nodig om deze formeel te determineren onder de microscoop.
De terugkeer van de grote poppenrover in Nederland zou zeer bijzonder zijn. Mocht je een dode kever vinden dan is het belangrijk deze op te sturen naar EIS-Nederland . Minder blij zullen trouwens de eikenprocessierupsen zijn, want op zij staan op het menu van de grote poppenrover.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.