Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Keerpunt in statiegelddebat?

  •  
24-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
statiegeld plastic flesje afval

© FreeImages.com/Filippo Vicarelli

Het is opmerkelijk nieuws. Frisdrankgigant Coca-Cola, dat besluit om in Schotland mee te werken aan de invoering van een soort statiegeldsysteem. Het bedrijf dat jaarlijks miljarden flesjes verkoopt, was lang juist een van de grootste tegenstanders van deze manier van afvalinzameling. Vanaf nu komt er een systeem waarbij ook kleine flesjes en blikjes een retourprijs krijgen.
In Nederland bestaat nog geen statiegeldsysteem voor kleine plastic flessen en blikjes. Vooral de supermarkten en de verpakkingsindustrie verzetten zich hier al jaren tegen.
Toch heeft het debat over statiegeld ook hier een opvallende wending genomen. Zo besloot staatssecretaris Sharon Dijksma van milieu vorige week om op korte termijn te gaan onderzoeken hoe het zwerfafval van kleine plastic flesjes fors kan worden verminderd. Aanleiding is de petitie die Merijn Tinga, beter bekend als ‘ de plastic soup surfer ’, aanbood. Hij verzamelde meer dan 55.000 handtekeningen voor uitbreiding van statiegeld naar kleine flesjes.
In Vroege Vogels een gesprek met Robbert van Duin van het Recycling Netwerk .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.