Vroege Vogels

Kauwen zijn net mensen

  •    •  
05-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1362 keer bekeken
  •  
Kauwen bij Onnen

© Kauwen met links en uiterst rechts een Noordse kauw. Foto: Rudy Offereins

Kauwtjes zijn intelligente vogels, ze hebben een complex sociaal gedrag, leven vaak in een kolonie en ze zijn monogaam. Kortom: net mensen!
Het kauwtje is een van de algemeenste vogelsoorten van ons land. Bij de Universiteit Groningen wordt deze slimme kraaiachtige al tientallen jaren bestudeerd, met bijzondere ontdekkingen tot gevolg.  Zo ontdekten de wetenschappers dat de exemplaren die hard werken eerder doodgaan dan de kauwen die niet zo hard werken. In het nieuws wordt de kauw vaak afgeschilderd als plaagdier, als een soort die schade veroorzaakt, of overlast, vooral tijdens het broedseizoen. Zo was er dit jaar een heuse 'terrorkauw' die schoolkinderen zou lastigvallen. Kortom, de kauw heeft niet zo'n beste naam. Maar dat is volgens kauwenexpert Simon Verhulst geheel onterecht.
Kauwen zijn zwarte, gedrongen vogels met een zilvergrijze kop. Binnen groepen kauwen bestaat een uitgebreide sociale structuur met een pikorde en intriges, en altijd zijn er 'verliefde' stelletjes te onderscheiden als ze aan het foerageren zijn. De paarband tussen kauwen duurt een leven lang en de vogels zijn bijna altijd onafscheidelijk. 

Meer over:

kauw
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

pejomaba
pejomaba28 feb. 2018 - 16:58

ik bedoelde dan het filmpje:"Kauwen zijn net mensen"

pejomaba
pejomaba28 feb. 2018 - 16:57

Er zaten ook roeken tussen de kauwen in dit filmpje!

prin1941
prin194114 dec. 2016 - 12:21

Absoluut een favoriete vogel van mij....! (naast bijv. ook Waterspreeuw met zijn bijzondere ''wip'' gedrag dat mij doet lachen, en de Zwartkop met zijn melodieuze zang!). Steeds weer intrigerend dat pientere en sociale gedrag, en goed observeerbaar, ze zijn niet zo bang als andere vogels.

Loosdun
Loosdun8 dec. 2016 - 18:12

Kauwen in onze wijk leggen in het najaar de noten op straat zodat auto's ze stuk rijden en zij lekker kunnen smullen.Ieder jaar wer genieten van deze slimme acties

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.