Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kauwen zijn net mensen

  •  
05-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1719 keer bekeken
  •  
Kauwen bij Onnen

© Kauwen met links en uiterst rechts een Noordse kauw. Foto: Rudy Offereins

Kauwtjes zijn intelligente vogels, ze hebben een complex sociaal gedrag, leven vaak in een kolonie en ze zijn monogaam. Kortom: net mensen!
Het kauwtje is een van de algemeenste vogelsoorten van ons land. Bij de Universiteit Groningen wordt deze slimme kraaiachtige al tientallen jaren bestudeerd, met bijzondere ontdekkingen tot gevolg.  Zo ontdekten de wetenschappers dat de exemplaren die hard werken eerder doodgaan dan de kauwen die niet zo hard werken. In het nieuws wordt de kauw vaak afgeschilderd als plaagdier, als een soort die schade veroorzaakt, of overlast, vooral tijdens het broedseizoen. Zo was er dit jaar een heuse 'terrorkauw' die schoolkinderen zou lastigvallen. Kortom, de kauw heeft niet zo'n beste naam. Maar dat is volgens kauwenexpert Simon Verhulst geheel onterecht.
Kauwen zijn zwarte, gedrongen vogels met een zilvergrijze kop. Binnen groepen kauwen bestaat een uitgebreide sociale structuur met een pikorde en intriges, en altijd zijn er 'verliefde' stelletjes te onderscheiden als ze aan het foerageren zijn. De paarband tussen kauwen duurt een leven lang en de vogels zijn bijna altijd onafscheidelijk. 

Meer over:

kauw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.