Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kauwen en steenuilen zijn grote concurrenten

  •  
07-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
steenuiltje.jpg
Kauwen maken gebruik van dezelfde typen nestruimten als steenuilen. Dit zorgt voor een conflict tussen de twee soorten; de twee vogels vechten regelmatig. Kauwen zijn echter zwaarder dan steenuilen en hebben een dolksnavel, daarom kunnen ze steenuilen makkelijk verslaan. 
Opgesloten
In de bezette nestholten van de uilen beginnen de kauwen te bouwen aan hun eigen nest. Ze schuiven takken naar binnen en die vernauwen de doorgang zo erg, dat de steenuil het nest verlaat of zelfs opgesloten wordt! Het is soms mogelijk voor de steenuil om toch te broeden in de aanwezigheid van de kauw. Maar dit is wel erg verstorend.
Verstoppen
Als de kauwen aanwezig zijn dan houden de steenuilen zich overdag meer verborgen. Zodra de kauwen weg zijn komt de steenuil snel naar buiten, maar hij zal zich snel weer verstoppen als de kleine zwarte vogels weer terugkeren.
Bron: Steenuilen: Peter en Wies Beersma, Arnold van den Burg, 2007
Kijk live mee in het nest van de steenuil.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.