Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kattenraster beschermt weidevogels

2 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
grutto_.jpg

© Grutto. Fotograaf: kasteelheertje

In de polder in Midden-Delfland wordt een nieuwe maatregel uitgeprobeerd om weidevogels te beschermen tegen jagende katten. Een elektrische kattenraster moet de vogels beschermen. Het raster staat onder stroom en geeft bij aanraking een lichte en ongevaarlijke schok aan de kat om deze af te schrikken.
De maatregel is een initiatief van Weidevogelpact Midden-Delfland. Het gaat slecht met de Hollandse boerenlandvogels zoals de grutto en de kievit. Al jarenlang daalt het aantal broedende weidevogels in Nederland. Het aantal grutto's is de in de laatste vijftien jaar zelfs met 60 procent achteruit gegaan. Jagende katten schijnen hiervoor mede verantwoordelijk te zijn.
De eerste proef loopt nu in de Duifpolder in Midden-Delfland en lijkt al meteen resultaat op te leveren. Een lokale boer heeft na het plaatsen van het raster geen kat meer in zijn weiland gezien, meldt het pact.

Terugkerende vogels

'Op het met het raster omheinde stuk broeden nog geen vogels, maar staan wel veel bloemen en kruiden. Hopelijk zorgt de hernieuwde rust achter het raster ervoor dat de vogels terugkeren en weer tussen de bloemen gaan broeden, waar hun kuikens veel insecten kunnen vinden', aldus de boer.

Meer maatregelen

Kattenbezitters kunnen nog meer doen om het aantal vogels dat wordt opgegeten te verminderen. Weidevogelpact roept op om in het broedseizoen van 15 maart tot en met 15 juni de kat zo veel mogelijk binnen te houden. Ook word gevraagd om een belletje bij de kat om de hals binden. Alle beetjes helpen', stelt het pact.
Bron: Omroepwest.nl & Weidevogelpact Midden-Delfland

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.