Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kassen besparen energie door aardwarmte

  •  
08-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
9431937-grote-glazen-kas-of-broeikas-gebouw-buitenkant-met-planten.jpg
Vanaf december zullen de kassen van de Friese kwekerij Hartman verwarmd worden door aardwarmte. De bedoeling is om energiekosten en het milieu te besparen.
Vanuit de aarde
Het hete water wordt omhoog gepompt uit een op drie kilometer diepte gelegen bodemlaag. Het komt naar boven met een temperatuur van ongeveer 100 graden en wordt, na verwarming van de 25 hectares aan kassen, weer omlaag gestuurd met ongeveer 35 graden. Door het gebruik van aardwarmte bespaart Hartman 7 miljoen kubieke meter aardgas per jaar. De uitstoot van kooldioxide wordt jaarlijks met 12.460 ton beperkt.
25 ha kassen verwarmd
Adri Kuyper van Ekwadraat in Leeuwarden is een tevreden man. Met hulp van zijn bedrijf kunnen 21 tuinders verspreid over Nederland vijftien jaar rekenen op exploitatiesubsidie van het rijk voor het toepassen van aardwarmte.
In Friesland zal kweker Hartman in Sexbierum eind dit jaar heet water uit de grond oppompen om 25 ha aan kassen te verwarmen. De combinatie Gietwater Berlikum, gevormd door de telers Cock van Overbeek, Aart Cornelissen en Thea van der Kaaij, staan met eveneens 25 ha kassen voor 2013 in de planning.
Lees meer op duurzaamnieuws.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.