Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Kassa Groen' over voedselverspilling

  •  
21-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kassa_Groen_Brecht_van_Hulten_foto_VARA.jpg
Hoe bestaat het dat één miljard mensen op de wereld honger hebben, terwijl enorme hoeveelheden voedsel worden doorgedraaid of weggegooid? Wat zegt de houdbaarheidsdatum (T.H.T.) op potjes en pakken precies over de veiligheid van het product? En hoe laag moet de koelkasttemperatuur eigenlijk staan? Het VARA-programma ‘Kassa Groen’, gepresenteerd door Brecht van Hulten, brengt twee specials over voedselverspilling. In de landbouw en bij producenten, maar vooral ook in de supermarkt en thuis. Want de consument zélf is nog altijd de grootste voedselverspiller. ‘Kassa Groen’ wordt op vrijdag 28 juni en maandag 1 juli uitgezonden om 18.35 uur op Nederland 2.
Er wordt op aarde voedsel geproduceerd voor twaalf miljard mensen, terwijl er zeven miljard mensen op de wereld zijn. Tegelijkertijd hebben één miljard mensen honger. Voedselverspilling is uit humanitair én milieu-oogpunt een gigantisch probleem. In Nederland wordt bijna één derde van al het eten weggegooid. Dit is voedsel dat bij boeren op het land blijft liggen, eten dat over de houdbaarheidsdatum is en in winkels of thuis wordt weggegooid. Met de hoeveelheid voedsel die we in ons land verspillen, kan een land als Ethiopië met tachtig miljoen inwoners gevoed worden.
Voedselverspilling is bij uitstek een geschikt onderwerp voor een consumentenprogramma als ‘Kassa Groen’, want de consument is de grootste verspiller. Die koopt twintig procent teveel in de winkel en kookt daarna dertig procent teveel voor de avondmaaltijd. Uiteindelijk belandt tien tot zeventien procent in de afvalbak.
‘Kassa Groen’ besteedt ook aandacht aan het evenement ‘Damn Food Waste: Feeding the 5000’, dat op zaterdag 29 juni plaatsvindt op het Museumplein in Amsterdam. Daar wordt voor 5.000 mensen gekookt met voedsel dat anders was weggegooid of doorgedraaid.
Presentatie: Brecht van Hulten.
Eindredactie: Anneke Naafs.
Voor meer informatie: kassa.vara.nl.
‘Kassa Groen: Voedselverspilling’, twee specials van 25 minuten, op vrijdag 28 juni en maandag 1 juli om 18.35 uur bij de VARA op Nederland 2.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.