Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Karina Wolkers: Voske de schildpadpoes

  •  
19-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Karina_Wolkers_03.jpg
Een paar weken geleden werd in Vroege Vogels een oproep gedaan aan de katten van Nederland om de door hen gedode muizen bij hun baasje in te leveren. Dit ten behoeve van een onderzoek naar de soortenrijkdom van deze knaagdiertjes. Nu zijn katten goede muizenvangers maar erg behulpzaam zijn ze niet. Aan Voske, onze schildpadpoes in Amsterdam zou je niets gehad hebben. Op warme zomeravonden kwam ze soms binnen met een levende muis in haar bekje die ze vol trots, enigszins bekwijld, in Jan's hand deponeerde die het beestje dan weer buiten zette. Ik heb het vermoeden dat ze op een avond drie keer dezelfde muis ving.
Knorretje en Vincent, de twee rode dameskatten van Bob en Tom brachten ook levende muizen mee naar binnen waar ze uitgebreid mee gingen spelen. Vaak werden die door de jongens, in navolging van hun vader, afgepakt en dan in een kooitje gezet om bij te komen, maar meestal gaven ze na een uurtje de geest, zo gekraakt waren ze. Die hadden we wel kunnen opsturen.
En Rafael de zwart witte kater die nu bij me woont? Die vangt van alles. In de koude winter van 2009, hij was toen nog geen jaar oud en 'geholpen' al leek het wel of de dierenarts er iets bij gestopt had in plaats van iets weggehaald, ving hij alle vogels die verkleumd beschutting zochten tegen het huis. Toen ik een keer de achterdeur opendeed zat hij trots op het stoepje als een kleine poelier omringd door een dode kramsvogel, een dode koperwiek en een dode houtsnip. Vanuit het oogpunt van onderzoek een zinloze exercitie want zelfs een slechtziende, stramme vogelaar had die vogels in levende lijve vanuit het huis in de sneeuw kunnen waarnemen.
Rafael is een echte Texelse boerenjongen, praktisch en efficiënt. Hij vangt muizen om op te eten. Hij verorbert ze op de kokosmat bij de voordeur en laat het galletje achter. Ik heb dus geen muizen voor het soortenonderzoek. Maar ik weet wel of het een goed roofvogeljaar zal worden. Sinds ik in het boek 'Mijn Roofvogels, van Rob Bijlsma, de 'golden eagle' onder de ornithologen, las dat de roofvogelstand samenhangt met de beschikbaarheid van muizen weet ik dat als er elke ochtend een galletje op de mat ligt er die zomer torenvalken in de lucht zullen zweven en er massa's buizerden door de tuin zullen vliegen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor