Kansen voor Biomassa
• 01-12-2004
• leestijd 2 minuten
Door gewassen zowel voor energie als voor andere producten te gebruiken, wordt energie uit biomassa goedkoper. En daardoor een beter alternatief voor fossiele brandstoffen als olie, steenkool en gas in electriciteitscentrales. Dit concludeert Veronika Dornburg, zij promoveert op 1 december aan de Universiteit Utrecht. Dornburg onderzocht hoe gewassen multifunctioneel gebruikt kunnen worden.
Bovendien kunnen multifunctionele biomassasystemen een grotere rol spelen in de vermindering van broeikasgasemissies. Energiebedrijven gebruiken steeds vaker plantaardig materiaal (biomassa) om electriciteit op te wekken. De kosten daarvan zijn echter nog hoog door het gebrek aan landbouwgrond. Een systeem waarbij de gewassen zowel als energiebron als voor andere producten worden gebruikt, is vijf keer goedkoper. De beste multifunctionele biomassasystemen verminderen tevens de uitstoot van broeikasgas met een factor vijf.
Gewassen als tarwe, hennep of populieren zijn een goede bron voor energie uit biomassa. Zo kan wat er overblijft van tarwe na het oogsten van de graankorrels dienen als energiebron door verbranding in een biomassa-electriciteitscentrale. Hennep biedt naast energie ook vezels voor vezelversterkte kunststoffen en textiel. Populierenhout geeft de mogelijkheid tot recycling van restmaterialen en het gebruik van deze restmaterialen tot energie. In verschillende stappen kan een populier verwerkt worden tot bijvoorbeeld pallets en vezelplaten en vervolgens tot methanol (transportbrandstof) of elektriciteit.
Dornburg bestudeerde vele methodes voor multifunctioneel biomassagebruik. De verzamelde kennis is van belang voor het besluitvormingsproces omtrent het energie- en klimaatbeleid en de aanstaande herstructurering van landgebruik in (Oost-)Europa.
Het onderzoek van Veronika Dornburg maakt deel uit van het programma BioPush (Integrated Strategies for Identifying Optimal Bio-Energy Production and Utilisation Systems) van het NWO/SenterNovem Stimuleringsprogramma Energieonderzoek.
Bron: NWO