Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kans op blauwalg en botulisme

  •  
17-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9f08a11102.jpg
De eerste weken van de maand juli zijn extreem droog verlopen. Nu de temperatuur ook is gestegen, zijn beheerders van open zwemwater extra alert op het optreden van botulisme en blauwalg, waardoor zwemmers erg ziek kunnen worden. Op diverse plaatsen in het land zijn al zwemverboden ingesteld.
Ideale voedingsbodem
Door de droogte zakt het waterpeil in meren, sloten en plassen, legt waterschap Aa en Maas woensdag uit. Minder water warmt sneller op en dat is een ideale voedingsbodem voor bacteriën.
Darmklachten
Blauwalg is een cyanobacterie. Als het zwemwater is vervuild drijft er een blauwgroene laag op. Zwemmen in vervuild water zorgt voor hoofdpijn, maag- en darmklachten en soms nog ernstigere gezondheidsklachten.

Vroege Vogels
Lees hier het natuurweetje over blauwalg. Afgelopen zondag 14 juli ging het tijdens de radio-uitzending ook over blauwalg. Beluister hem hier .
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.