NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kanoet ‘Jelle Green’ is terug

29 apr 2020
  •  
leestijd 2 minuten
rob_buiter_kanoet

‘Jelle Green’ na de vangst op 18 juli 2019 in Taimyr

© Jan van Gils / NIOZ

Een mannetje kanoet dat in de zomer van 2019 op Taimyr, in Siberië werd geringd, is vandaag als één van de eerste kanoeten weer in de Waddenzee gearriveerd!. Onderzoeker Job ten Horn van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, het NIOZ op Texel, zag de vogel bij het natuurgebied De Schorren op een wadplaat naar voedsel zoeken. Job was ook degene die de vogel in Siberië had gevangen om hem te ringen. Afgelopen november was het nota bene ook één van de eerste kanoeten die hij in Mauritanië, in West-Afrika zag. 

Hoe eerder hoe beter

Kanoeten onderzoeker Jan van Gils van het NIOZ hoopt deze zomer opnieuw, samen met Job naar Taimyr te kunnen gaan. ‘Als het ons lukt om ondanks de corona-problemen naar Siberië te reizen weet ik haast wel zeker dat we deze vogel opnieuw zullen zien. Mannetjes van kanoeten zijn namelijk erg trouw aan hun oude territorium. Gelukkig heeft deze vogel geen last van vliegbeperkingen door corona.’

Viermaal, scheepsrecht?

Jan van Gils ontdekte dat kanoeten steeds eerder in Siberië moeten aankomen om nog succesvol jongen groot te kunnen brengen. ‘Door de snelle klimaatveranderingen in het Arctisch gebied, komen de insecten daar steeds eerder uit de bodem. Het zou dus kunnen dat de vroege aankomst van deze kanoet in de Waddenzee een voorbode is van de ‘kanoet van de toekomst’.

'Jelle Green'

De succesvolle kanoet is herkenbaar aan een unieke combinatie van gekleurde ringen aan zijn poten: een gele ‘vlag’ op ‘positie 2 (rechts boven de ‘knie’) en  op beide poten geel boven groen. In het internationale jargon van de onderzoekers heet deze vogel dus ‘yellow 2 yellow green yellow green’. Voor de gelegenheid heeft de vogel de koosnaam ‘Jelle Green’ gekregen.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.