Vroege Vogels

Kankerverwekkend middel in veevoer

  •  
29-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_270216.jpg

© varken

Door toevoeging van een verboden middel aan veevoer dreigen opnieuw duizenden dieren afgemaakt te worden. Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld en dringt aan op maatregelen tegen de veevoerindustrie. Het individueel testen van dieren op besmette bedrijven kan voorkomen dat dieren onnodig worden gedood. De partij pleit er voor geen gezonde dieren te 'ruimen' en het individueel testen van dieren te verplichten.
In het veevoer is het kankerverwekkende middel furazolidon gevonden. Het gaat om voer voor varkens, koeien, paarden en mogelijk ook schapen, geiten en kippen. Ook is er paardenvoer en chinchillavoer met het middel verkocht.
Gesjoemel
Het aantal bedrijven dat het vervuilde voer heeft gekocht wordt op dit moment nog geschat tussen de 100 en 150. De Partij voor de Dieren vreest dat door het gesleep van dieren naar het buitenland het verboden middel tot ver over de landsgrenzen is verspreid. Na de MPA-affaire, dioxinekippen, hormoonvarkens en aflatoxinekoeien wordt er nu weer gesjoemeld met veevoer. De Partij voor de Dieren wil van de staatssecretaris weten of ze bereid is tot het instellen van een positieflijst voor toegestane veevoeringrediënten. Handhaving op verboden middelen wordt hiermee eenvoudiger.
Massale dodingen
Thieme: "Opnieuw zijn het de dieren die te lijden hebben onder misstanden in de veesector. Het massaal afmaken van gezonde dieren is onethisch en schaadt het welzijn van dieren op ernstige wijze." 'Ruimingen' gebeuren in potdichte stallen, waardoor de controle op de uitvoering en de gevolgen voor het dierenwelzijn niet altijd duidelijk zijn. De Partij voor de Dieren heeft de staatssecretaris dan ook gevraagd om openheid te verschaffen door het toepassen van cameratoezicht en het toestaan van de pers.
Bron: Partij voor de Dieren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.