Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kan het kalf ook bij de koe blijven?

  •  
07-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5844 keer bekeken
  •  
Koskamp met kalf in de kudde

Volgens de rechter mag Dier&Recht niet beweren dat de zuivelindustrie dierenleed veroorzaakt. Dier&Recht deed dat vanwege onder meer het scheiden van kalf en koe, direct na de geboorte. Er zijn Biologisch Dynamische boeren die kalf en koe wél bij elkaar houden. Veroorzaakt dat minder leed?

Het kan!

Biologisch Dynamische boer Gerjo Koskamp van Hoeve Ruimzicht in Halle is er heel duidelijk over: koe bij kalf kan! Er zitten natuurlijk wel nadelen aan. Het kalf drinkt melk waar de boer anders inkomsten uit zou halen. Bovendien worden de moeders beschermender naar hun kalf, dus kunnen ze zich agressief gaan gedragen naar de boer. "Daar moet je op gaan fokken", zegt Koskamp. "Koeien die te agressief worden, die passen niet in dit systeem en daar fok je dus niet mee verder."

Drie maanden bij de moeder

In het systeem van Koskamp blijven de kalveren drie maanden bij de moeder. "Dan hebben ze volledig ontwikkelde magen om probleemloos over te kunnen op ruwvoer. Voor het scheiden hebben we een stapsgewijs systeem bedacht waar wat tijd in gaat zitten, maar waardoor het zonder al te veel onrust mogelijk is. Maar als je een groot melkveebedrijf hebt, dan kan ik mij voorstellen dat dat veel te arbeidsintensief wordt." 

Opbrengst

De melk die in het kalf verdwijnt en niet in de melktank kost een boer geld. "Maar daar staan inkomsten tegenover", benadrukt Koskamp. "Doordat de kalveren een geweldige lichamelijke ontwikkeling doormaken op pure moedermelk, zien wij veel minder gezondheidsproblemen in de kudde. Ik ga er dan ook vanuit dat een deel van de gederfde inkomsten zich op die manier terugbetaalt."

Biologisch Dynamisch boer Gerjo Koskamp

Koe-met-kalf-kaas

Deze manier van melkveehouderij is volgens Koskamp alleen mogelijk als je de melk en de kaas direct aan de consument levert. "Het is gewoon duurder, maar als de consument het eerlijke verhaal achter de melk en de kaas kent, dan kan het bij ons in ieder geval uit."

Podcast en video

In de podcast koedialogen vertelt Koskamp uitgebreider over zijn manier van koeien houden.
En in deze YouTube-video leggen Koskamp en collega's uit hoe het werkt, het kalf bij de koe.

Meer over:

kalf, koe, dier&recht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.