Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kamsalamanders Sallandse Heuvelrug doen het weer goed

  •  
08-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
20200402 kamsalamanders poelen (na rana en droogte) (c) Ruben Vermeer

kamsalamander in de Sallandse Heuvelrug

© Natuurmonumenten/Ruben Vermeer

Goed nieuws vanuit de Sallandse Heuvelrug: de kamsalamanders die daar leven hebben de droogte en het ranavirus overleefd. Dat meldt een opgeluchte boswachter Ruben Vermeer. Ondanks een zeer zwaar jaar voor de zeldzame reptielen hebben ze weten te overleven, bleek toen hij deze week samen met vrijwilligers de poelen waarin ze voorkomen onderzocht. Ze zijn er nog! Tien stuks.

Dubbelpech

Naast het ranavirus, wat voor dodelijke slachtoffers zorgt, maakte de extreme droogte van vorige zomer Vermeer nog ongeruster. Want een door virus aangetaste populatie kan er niet ook nog een droogvallende poel bijhebben. Hij vertelt: “We hebben zelfs acties ondernomen om de poelen van extra water te voorzien. Dat was nog lastig, want het moest wel gebiedseigen water zijn: niet te zuur en niet te voedselrijk. Gelukkig blijkt nu dat in ieder geval een deel van de kammen het overleefd heeft, maar met slechts 10 stuks zitten ze nog steeds onder de kritische grens van een gezonde populatie die tegen een stootje kan. Vandaar dat ik onderzoek doe om een goed beeld van de populatie en hun gezondheid te krijgen”

In 2018 ging onze TV-ploeg op zoek naar de zeldzame salamanders in het gebied. Dat kun je hier terugzien:

Samenwerking tegen verdroging

Het oppervlaktewater is nu goed op peil, maar dat zou binnenkort goed anders kunnen zijn. Door de nieuwe droogte en klimaatverandering zou het goed kunnen dat poeltjes binnenkort weer droogvallen. Daarom willen Vitens, waterschappen en terreineigenaren samen gaan werken om verdroging in het gebied aan te pakken. Volgens Jos Schouten, coördinator Natuurbeheer bij Natuurmonumenten in Salland is voorzichtig enthousiast ‘We zien gelukkig allemaal dat er een gebiedsgerichte uitwerking - misschien wel van Holten tot Giethmen - nodig is om de wateropgaves van natuur, landbouw en drinkwaterwinning op elkaar af te stemmen.’

Bron: Natuurmonumenten

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.