Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kamsalamander

  •  
16-03-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_259049.jpg
De kamsalamander (Triturus cristatus) is een watersalamander uit de familie echte salamanders (Salamandridae). De kamsalamander wordt ook wel 'grote watersalamander' genoemd. Deze salamander kan bijna 20 centimeter lang worden en omdat de soort ook in Nederland voorkomt is deze soort de grootste inheemse amfibie. (foto's: Gertjan Martens)
De mannetjes van de kamsalamander krijgen in de paartijd een grote kam op de rug, waarvan de uiteinden met puntige en soms rafelige uiteinden. Ze hebben een donkerbruin tot zwart lijf met veel kleine maar duidelijke witte stipjes op de flanken en een oranje buik met zwarte vlekken. Vrouwtjes zijn ook heel donker en hebben een gele buik met zwarte vlekken. Vrouwtjes worden ook groter en ogen wat slanker.
Het voedsel bestaat uit kleine visjes, wormen, slakken en insecten en de larven, die voornamelijk 's nachts gevangen worden want overdag schuilt de salamander onder objecten en laat zich niet zien. Buiten de paartijd is hij veel op het land te vinden in bijvoorbeeld de strooisellaag van het bos op zoek naar kleine ongewervelden.
De kamsalamander is, samen met de geelbuikvuurpad, de meest bedreigde amfibie in Nederland. Dit komt met name door verdroging en landschapsverandering. Zozeer dat deze diersoort al tientallen jaren wordt beschermd in Nederland. Door de Europese habitatrichtlijn worden er gebieden aangewezen waarin deze soort beschermd dient te worden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.