Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kamikaze houtsnippen

  •  
30-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
246 keer bekeken
  •  
houtsnip

© Houtsnip bij het vogelhospitaal in Naarden. Fotograaf: Jesper Buursink

Tienduizenden houtsnippen trekken elke herfst weg uit het koude noordoosten van Europa en vliegen daarbij door Nederland. Tijdens deze trektocht vliegen er elk jaar weer relatief veel tegen ramen aan. Dit jaar is het aantal houtsnippen dat gevonden wordt wel heel hoog zo blijkt uit de Jaarrond Tuintelling van onder andere de Vogelbescherming en SOVON. 

Zicht rondom

De kop van de houtsnip ziet er vreemd uit: de ogen lijken op de verkeerde plek te zitten, relatief hoog aan de zijkant van zijn kop. Hierdoor heeft de houtsnip een heel breed gezichtsveld zodat hij zijn vijanden aan kan zien komen. Het nadeel hiervan is dat de vogel hierdoor heel moeilijk diepte in kan schatten. 

Nachtvliegers

De houtsnip is een nachtvlieger die zich zodra het licht wordt als een kamikaze piloot naar beneden laat storten. Gecombineerd met hun slechte inschatting van diepte knallen ze veel tegen ramen van gebouwen aan als ze weer op willen stijgen. Extra probleem voor de vogel is natuurlijk ook dat steeds meer huizen grote raampartijen hebben. 
Houtsnip gefilmd door Ruurd Jelle van der Leij

Meer over:

raam, houtsnip, trek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.