Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kamervragen over stort Frans slib

  •  
03-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
slib.jpg
Commotie in Culemborg: een baggerbedrijf wil daar een voormalige zandwinput opvullen met vervuild slib uit het buitenland. Het gaat om licht vervuilde grond die is vrijgekomen bij het boren van nieuwe metrotunnels in Parijs, en nu in de Redichemse Waard gestort gaat worden. Het storten van slib is een legale manier om het baggerslib uit sluizen en rivieren kwijt te raken. Op deze manier wordt zo’n oude, diepe zandwinput weer een ondiep natuur- en recreatiegebied.

Vervuild slib

Maar omwonenden en milieudeskundigen zijn verontrust over de komst van Frans slib. Ze vragen zich af hoe vervuild het slib is en zijn bang dat het Franse slib teveel kalk bevat, waardoor de natuurwaarden in het gebied worden aangetast. Deskundigen stellen dat grondwater verontreinigd kan raken als vervuilde grond in diepe plassen wordt gestort. Bovendien kan het buitenlandse baggerslib veel meer voedingsstoffen bevatten, wat leidt tot algengroei. En als het slib veel meer kalk bevat, krijg je een hogere pH-waarde van het water. Of je na de slibstort het watersysteem krijgt wat je hebben wil, is onduidelijk.
Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie heeft hierover kamervragen gesteld aan minister van Infrastructuur en Waterstaat van Nieuwenhuizen:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.