Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kamervragen over 'kraaiendagen'

18 mrt 2014
  •  
leestijd 1 minuten
kraai_03.jpg

© Foto: Karel Buitenkamp

Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over door jagers georganiseerde ‘kraaiendagen’ waarop jagers worden uitgedaagd zoveel mogelijk levende kraaien en kauwen uit de lucht te schieten. Schutters die de meeste dieren uit de lucht schieten, worden beloond met een prijs.
Kraai en kauw staan op de ‘landelijke vrijstellingslijst’, wat inhoudt dat de grondgebruiker beide diersoorten gedurende het gehele jaar op zijn gronden mag bestrijden. De vrijstelling is gegeven om belangrijke schade aan gewassen, vee, bossen, bedrijfsmatige visserij en wateren te voorkomen.    
Dit betekent echter allerminst dat jagers wedstrijden zouden mogen organiseren om zoveel mogelijk dieren te schieten. Thieme vraagt de staatssecretaris ook of het aselect schieten van dieren in de broedtijd en de tijd waarin vogels jongen te verzorgen hebben niet in strijd is met de bedoelingen van de wetgever.
Aanleiding voor de vragen is de door Wild Beheer Eenheid Drachten georganiseerde wedstrijd op 22 maart waarop jagers zoveel mogelijk kraaien en kauwen zouden moeten doden.
Thieme vraagt de staatssecretaris de vrijstellingslijst te heroverwegen nu blijkt dat jagers voor de lol kraaien en kauwen doden, zonder dat sprake is van concrete schadebestrijding.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.