Kameroenees bosreservaat geplunderd voor Europese houtmarkt
• 17-06-2009
• leestijd 3 minuten
Het Kameroenese kapbedrijf Cana Bois heeft op grote schaal illegaal hout gekapt voor de Europese markt. Het hout, waarvoor een bosreservaat werd geplunderd, ging onder andere naar Nederland, Spanje en Frankrijk. Dat blijkt uit een rapport dat Milieudefensie vandaag uitbrengt. In Europa wordt al sinds 2003 overlegd over Europese wetgeving die de handel in illegaal gekapt hout tegengaat, maar de discussies hierover in de Landbouwraad gaan pijnlijk langzaam. Minister Verburg ontvangt vandaag het rapport én 27 USB sticks met MP3-tjes, met daarop de samenvatting ervan. Die kan zij uitdelen aan haar collega-ministers tijdens de eerstvolgende Landbouwraad op 22 en 23 juni, om de urgentie van de nieuwe wetgeving te benadrukken.
Milieudefensie onderzocht in 2008 samen met haar Kameroenese en Franse zusterorganisaties binnen het Friends of the Earth-netwerk de illegale houtkappraktijken van het Kameroenese kapbedrijf Cana Bois. Cana Bois is met medeweten van lokale autoriteiten vanaf 2007 tot op heden illegaal aan het kappen. Daarbij zijn ze diep een bosreservaat ingegaan om daar de meest waardevolle bomen voor de Europese markt uit te kappen. In de haven van Douala vonden de onderzoekers in 2008 stapels van het Cana Bois hout met bestemming Spanje, Frankrijk en Amsterdam.
Het geplunderde bosreservaat behoort tot een bostype van de 'Atlantic Equatorial Coastal Forests' met een extreem hoge diversiteit aan planten en dieren. Naast de meer dan 150 kilometer kapwegen die in het reservaat werden aangelegd door Cana Bois, en de vele omgehakte bomen, troffen de onderzoekers ook veel sporen aan van stroperij. De illegale kapwegen maken toegang tot het bos gemakkelijker voor stropers. De lokale bevolking heeft een onafhankelijk waarnemer (Resource Extraction Monitoring) in Kameroen gevraagd om onderzoek te doen naar deze zaak van illegale houtkap bij hun dorpen, maar die missies werden tot drie keer toe gefrustreerd door de overheid. De zaak wordt daarmee vakkundig in de doofpot gestopt en Cana Bois kan straffeloos doorgaan met kappen.
Anne van Schaik, campagneleider bij Milieudefensie: "Dit is het zoveelste geval van illegale houtkap en handel naar Europa. Al sinds 2003 praat de Europese Unie over oplossingen voor dit probleem, maar er is nog steeds geen wetgeving om de handel in illegaal gekapt hout tegen te gaan. In de tussentijd gaan de bossen voor de bijl en floreert de criminele handel in illegaal gekapt hout. Dit gaat ten koste van duurzaam bosbeheer en de bedrijven die daarop inzetten."
Milieudefensie roept minister Verburg op om tijdens de aankomende Landbouwraad met haar collega-ministers heldere afspraken te maken over snelle afronding van het Europese wetsvoorstel tegen de handel in illegaal gekapt hout. Milieudefensie gaat begin juli samen met de Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) en Franse houtfederaties naar Kameroen om de illegale houtkappraktijken van Cana Bois te bekijken en Nederlandse bedrijven te bezoeken die het goede voorbeeld geven door voor duurzaam bosbeheer te kiezen. Er staat ook een bijeenkomst met de Kameroenese overheid op het programma om de broodnodige maatregelen tegen illegale houtkap te bespreken.
Op de Europese markt is volgens recent onderzoek van het Wereld Natuur Fonds (1) nog steeds een vijfde van het geïmporteerde hout van illegale of verdachte herkomst. In Kameroen verdwijnt volgens de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, jaarlijks 200.000 hectare bos.
Bron: Milieudefensie