Kameroen's allereerste ivoorvernietiging
• 20-04-2016
• leestijd 2 minuten
In totaal 1700 bewerkte objecten van ivoor en 2000 slagtanden zijn in de hoofdstad van Kameroen in vlammen opgegaan. De overheid wil hiermee een stevig signaal afgeven in de strijd tegen stroperij van bedreigde olifanten en andere diersoorten.
Het was de eerste keer dat Kameroen inbeslaggenomen ivoor heeft vernietigd. Het is een belangrijk signaal want juist dit deel van Centraal-Afrika is momenteel een van de grootste brandhaarden van de stroperijcrisis. In 2013 bleek uit wetenschappelijk
onderzoek
dat de populatie bosolifanten in deze regio in de afgelopen tien jaar door de explosieve vraag naar ivoor uit Azië met maar liefst ruim 60 procent is gedaald.
"Het vernietigen van deze voorraad illegale ivoor is een duidelijk teken aan stropers, smokkelaars en syndicaten dat Kameroen optreedt tegen wildlife criminaliteit," zei Dr Hanson Nj Forti van WWF Kameroen. "Maar deze belangrijke symbolische daad moet snel worden gevolgd door concrete acties om criminelen op te pakken en daadwerkelijk achter de tralies te krijgen."
Vraagtekens bij audit
Volgens de autoriteiten ging het alleen al om 3,5 ton aan slagtanden maar dat aantal kon niet onafhankelijk worden bevestigd. Organisaties als WNF en partnerorganisatie TRAFFIC dringen juist al jaren bij overheden aan op onafhankelijke registratie van inbeslagnames en transparantie. Zo moet alle inbeslaggenomen ivoor worden geregistreerd en vernietigd om te voorkomen dat stukken ivoor alsnog op de zwarte markt terechtkomen. Vorig jaar hebben beide organisaties de overheid van Kameroen geholpen om 354 in beslag genomen slagtanden en ivoren objecten van meer dan 1,2 ton in het hele land op te halen, te registreren en naar een beveiligde plek in de hoofdstad te brengen. Deze voorraad is gisteren ook vernietigd.
Angelina Jolie
Volgende week neemt Kenia de fakkel in de strijd tegen de illegale handel in bedreigde soorten symbolisch over van Kameroen. Op zaterdag 30 april wordt in Nairobi National Park in aanwezigheid van Afrikaanse presidenten, internationale beroemdheden zoals Angelina Jolie, ngo’s en media ruim 100 ton ivoor en ruim 1 ton neushoorn hoorn verbrand. Dit is de grootste voorraad ooit.
Bron: ANP