Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kamer wil onderzoek naar combinatiekip

  •  
17-12-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_111932.jpg
Minister Gerda Verburg (LNV) heeft de Tweede Kamer toegezegd, dat zij onderzoek laat doen naar de haalbaarheid van de ,,combinatiekip'' als alternatief voor het doden van eendagskuikens.
In Nederland worden jaarlijks 30 miljoen hennen geboren die bestemd zijn voor de productie van eieren. Daarnaast worden evenveel haantjes geboren, maar die worden direct gedood, omdat het niet loont om ze te houden voor de vleesproductie.
Bij de combinatiekip gaat het erom dat de kippensector werkt met minder gespecialiseerde rassen, waarbij de hennen geschikt zijn voor eieren en de hanen voor vlees.
Een motie waarin werd aangedrongen op onderzoek naar de combinatiekip werd ingediend door Ernst Cramer van de ChristenUnie en mede ondertekend door PvdA, CDA, VVD, SGP en PvdD.
Verburg liet de Kamer in oktober weten dat de combinatiekip economisch op grote schaal niet haalbaar is. De hanen van de combikip zouden nooit de productie kunnen halen van een gespecialiseerde vleeskip. De zuivere legkip zou niet geschikt zijn voor vlees en andersom de vleeskip niet voor eieren.
Verburg laat ook onderzoek doen naar drie andere alternatieven voor het doden van eendagskuikens, waaronder het niet uitbroeden van mannelijke eieren.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.