Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kamer wil jacht op hazen en konijn stoppen, jagers zijn verbaasd

  •  
05-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
haas_paulvanEck

© Fotograaf paulvanEck

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat minister Carola Schouten (Natuur) ervoor zorgt dat er niet zomaar mag worden gejaagd op hazen en konijnen. Eerder deze week bracht haar ministerie een Rode Lijst uit van in Nederland bedreigde zoogdieren, met daarop nu ook de haas en het konijn.

Afname van het aantal konijnen en hazen

In 1950 is het aantal hazen en konijnen in Nederland tussen de 60 en 70 procent afgenomen, zegt dierenorganisatie Zoogdiervereniging, die Schouten adviseert over de diersoorten. Dat komt volgens die organisatie vooral door virussen onder konijnen en door gebrek aan genoeg verschillende soorten gras voor hazen. De belangenclub Jagersvereniging betwist de gegevens van de Zoogdiervereniging. Het gaat helemaal niet zo slecht met de hazen en de konijnen.

De Partij voor de Dieren vraagt samen met PVV, D66, GroenLinks, SP, PvdA tekst en uitleg van Schouten hierover. "Is het juist dat de jacht op de haas en het konijn gewoon door mag blijven gaan, omdat deze bedreigde soorten nog steeds op de lijst van vrij bejaagbare soorten staan?" vragen de partijen. Ze vragen Schouten de haas en het konijn "met spoed van de lijst met vrij bejaagbare soorten te halen". Daarnaast willen ze weten wat het kabinet gaat doen om de diersoorten beter te beschermen.

Verbazing onder de jagers

De Jagersvereniging is juist verbaasd dat hazen en konijnen als kwetsbare soorten terecht zijn gekomen op de nieuwe Rode Lijst Zoogdieren, die deze week is gepubliceerd. Volgens de vereniging redden hazen en konijnen zich in het algemeen goed in Nederland. De hazenstand is al tien jaar stabiel volgens de tel- en afschotgegevens van de wildbeheereenheden, jagers die voor overheden zorgen dat de wildstand in balans blijft.

De belangenorganisatie voor jagers meent dat de nieuwe Rode Lijst slecht is onderbouwd. "Aantallen en verspreiding van hazen en konijnen in 2019 zijn vergeleken met de geschatte gegevens van deze soorten uit 1950. Exacte cijfers uit die tijd zijn er niet, maar op grond van zo'n schatting zou de hazenstand met 61 procent zijn gekrompen", aldus de Jagersvereniging. Als er was geteld zoals elders in Europa gebeurt, zouden hazen en konijnen zich niet voor de lijst hebben gekwalificeerd, meent de organisatie.

De Jagersvereniging beaamt wel dat het niet overal in Nederland goed gaat met de hazen en konijnen. "De hazenstand wisselt per gebied en konijnen doen het op cultuurgrond beter dan in de duinen of in het Waddenzeegebied. Maar ze zijn wijdverbreid en komen in grote aantallen voor. Ze worden niet in hun voortbestaan bedreigd."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.