NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kamer wil geleidelijk af van kolencentrales

26 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
vv_newsimg_119185.jpg
De kolencentrales in Nederland moeten geleidelijk dicht en er mogen geen nieuwe meer bijkomen. Dat eist een meerderheid in de Tweede Kamer, waaronder ook regeringspartij PvdA. Coalitiepartner VVD voelt er niets voor.
‘Historische stap’
Behalve de sociaaldemocraten schaarden zich donderdag onder meer GroenLinks, SP en ChristenUnie achter het voorstel van D66. De oppositiepartij stelt dat kolencentrales grote vervuilers zijn door de uitstoot van het broeikasgas kooldioxide (CO2) en andere stoffen die slecht zijn voor gezondheid, milieu en klimaat. D66-Kamerlid Sientje van Veldhoven vindt dat een historische stap is gezet.
Minder CO2-uitstoot
Nederland moet bijdragen aan een oplossing voor de opwarming van de aarde en zijn eigen CO2-uitstoot verminderen, vinden D66 en andere partijen. De eis van de Tweede Kamer komt enkele dagen voor het begin van de klimaattop van de Verenigde Naties in Parijs. Met dit besluit gaat Rutte met een heldere boodschap naar de Franse hoofdstad, aldus D66.
'Eerste stap'
Greenpeace is blij met de motie. “Dit is een geweldige eerste stap op weg naar een energievoorziening zonder vervuilende kolenstroom. We missen alleen nog de broodnodige deadline”, zegt een woordvoerder van de milieuorganisatie. Ook Natuur & Milieu is tevreden: “Nederland is niet meer het vuilste jongetje van de klas als de kolencentrales daadwerkelijk sluiten.”
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.